Фитнес въжета

Вълна след вълна - въжета за тренировка с тежести за функционално обучение

Тренировката с въже е много специална форма на функционална тренировка - защото при нея се набляга на издръжливостта, силата и координацията. И тъй като въжетата не са фиксирано тренировъчно средство, всяко повторение ще бъде малко по-различно. Ефективното обучение може да се осъществи за много кратко време и с много забавление и динамика.

Какво точно представляват подсилващите въжета?

Въжетата за вдигане на тежести са тренировъчни въжета, които благодарение на дължината и дебелината си имат определено собствено тегло, което ги прави идеален обект за тренировка. За разлика от обикновените въжета, въжетата са завършени с гумирана дръжка, така че да не се разплитат и да са удобни за хващане.

Как се тренира с въже с тежест?

Задачата на практикуващия е да размахва въжето и да го поддържа в движение. На практика обаче това не е толкова просто, колкото на теория, тъй като въжето на развива собствена динамика поради формата на вълната и инерцията на масата. Стабилност може да се постигне само в изправено положение, което изисква твърд клек. За да не се издърпва въжето от позицията в средата на тялото, сърцевината на тялото трябва да контролира движенията по време на всяко упражнение. Укрепващите въжета тренират едновременно силата на тялото, мускулите на ръцете, силовата издръжливост, стабилността на краката и сърдечносъдовата система.

Най-добрите упражнения за тренировка с въжета с тежести - тези упражнения са ключът към успеха на тренировката

Силовите тренировки с въже предлагат безброй различни упражнения, които зависят от теглото на тялото ви, теглото на въжето и, разбира се, от вашите собствени изисквания. Въпреки това класическите упражнения, като например редуващи се вълни, вълни на пода или Power Slam, са част от всяка интензивна тренировка с въже. Тъй като тези упражнения илюстрират много добре силните страни на упражненията с въже с тежест - само с няколко повторения и за много кратко време може да се постигне високо ниво на натоварване. И както изисква функционалното обучение, тялото се тренира като едно цяло, тъй като всеки силов импулс трябва да бъде координиран от пръстите на краката до ръцете.

Закупуване на правилното въже за усилване

Когато купувате въже, трябва да вземете предвид теглото и дължината, които, разбира се, зависят една от друга. Съществуват и различни дебелини на въжетата, които също влияят на теглото. Колкото по-дълго е въжето, толкова по-трудна е тренировката. Дължината на въжето обаче поставя изисквания и към пространството и самия практикуващ, за да се гарантира, че люлеенето действително се прехвърля правилно към мястото за закрепване. Късите въжета (с дължина около шест метра) обикновено са предназначени за използване във фитнес студията, докато по-дългите въжета (с дължина 12 - 15 метра) са идеални за използване на открито.

Какво ми е необходимо за тренировка с въже?

За тренировките с фитнес въжето не са необходими други аксесоари, а само котва за въже. За тази цел са подходящи напречните греди на футболна врата или дори стълбове за обществено осветление, стълбове или дървета. Важно е закрепващата стойка да има висока стабилност. Освен това оптимален е възможно най-равният под (бетон, дървен под или винил), за да се приемат и предават вибрациите равномерно. На по-мека трева например динамиката на упражнения като силови удари намалява, така че тук никога не можете да намерите правилния ритъм.

Укрепване на въжетата за повече мощност

Независимо дали става въпрос за сила, скорост или напрежение на тялото - въжетата с тежести са перфектното тренировъчно устройство за функционални тренировъчни единици, които са предизвикателни и динамични. За интензивна тренировка, кратка потна сесия или изтощителна HIIT тренировка едва ли има по-добър тренировъчен партньор от въже с голяма тежест.

Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака