Плиометрични кутии

Плиометрични кутии: функционална тренировка на цялата долна част на тялото

Плиометричната кутия се използва за скокове от кутия - но не само за това. Всички упражнения за стъпване, за които обикновено се използва степер или степер за стълби, могат да се изпълняват и на кутия. Темпото намалява, а амплитудата на движението се увеличава. Тежестите в ръцете могат допълнително да увеличат интензивността. Плиометричните кутии са просто устройство за всестранно функционално обучение.

Скачане с и без кутия: разлики

Скоковете в стойка са много интензивно упражнение: те тренират всички мускули на краката. Ако придърпате коленете си към гърдите, едновременно с това ще упражнявате мускулите на торса, сгъвачите на бедрата и правите коремни мускули. Само няколко повторения увеличават пулса. Разликата между скоковете с кутия и без кутия е в приземяването: ако скачате на земята, трябва съзнателно да се подсигурите и да обърнете внимание на стойката си. В противен случай съществува риск от увреждане на коленните стави и междупрешленните дискове. Приземяването върху кутията е по-лесно: ако се приземите по-високо от мястото, от което сте скочили, автоматично държите гърба си изправен, а коленете - свити. Освен това е необходимо да се абсорбира много по-малко енергия. Скачането от щайгата обратно на земята е лесно - то предпазва ставите. Друго предимство на кутията е, че поддържа скоковете равномерни. Ако скачате с кутията, няма да започнете да скачате твърде високо или да забавите темпото на последните повторения.

Какви видове плиометрични кутии има?

Ако искате да си купите кутия онлайн, трябва да вземете предвид две неща: материал и размер.

  • Най-простите плиометрични кутии са здрави дървени щайги, които са подсилени отвътре, за да издържат на скока. Освен това добрата кутия трябва да има достатъчно голяма площ, за да не се преобърне. Дървените щайги са удобни, лесни за поддържане и дълготрайни.
  • Подплатените сандъци (меки плиометрични сандъци) помагат на начинаещите да преодолеят страха от сандъка: ако скокът наистина се обърка, няма да си изтървете подбедриците на подплатения сандък. Ето защо за мозъка е по-лесно да започне с мека плиометрична кутия.
  • В някои спортни зали се използват плиометрични кутии с метална рамка.

Закупуване на плиометрична кутия - какъв размер да изберем?

Подходящият размер на кутията зависи от две неща: размера на тялото ви и планираните упражнения. Повечето кутии могат да се завъртат, така че една и съща плиометрична кутия да има различна височина.

  • Плоските кутии (15 см) се използват във функционалното обучение за кратки, бързи скокове и за упражнения за стъпване, при които краката се движат един след друг.
  • 30 см е височината на скока за начинаещи. Тази височина се използва и в напредналата версия на стъпковите упражнения.
  • Обичайната височина за възрастни е 45 см.
  • Кутията с височина 60 см се използва от напреднали или много високи спортисти.
  • Благодарение на комплекта плиометрични кутии с различни размери можете да променяте трудността и да създадете разнообразна тренировка.

Грижа: така кутията издържа дълго време

Дървеният сандък не се нуждае от много грижи: ако се замърси, просто го избършете и готово. Можете да скачате върху дървената кутия със или без обувки.

Подплатените плиометрични кутии също могат да се избърсват. Капакът е изработен от PVC. След години употреба може да се наложи да се смени пълнежът от пяна; за тази цел капакът може да се отвори с цип.

Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака