Велоергометри

Избери
Сортиране по
32 Резултати за "Велоергометри"
Филтър и сортиране
Велоергометри

Велотренажори

Велотренажорът (също: домашен тренажор) е една от класиките в тренировките за издръжливост и едно от най-популярните фитнес съоръжения за домашна употреба.

Няма значение дали вали дъжд, буря или сняг - велосипедът за вкъщи ви позволява да тренирате издръжливостта си и да горите калории по всяко време. Най-хубавото е, че като седите удобно, ставите не само се запазват, но и укрепват.

Освен това изгаряте излишните килограми, намалявате стреса и предотвратявате заболявания като диабет. Звучи твърде добре, за да е истина. Но не. Велотренажорът дава възможност за сравнително безаварийна тренировка за издръжливост и затова е подходящ за всяко ниво на физическа подготовка и за всяка възраст. Между другото: ергометрите или велоергометрите често се отъждествяват с домашните велотренажори.

Визуално те наистина са объркващо сходни, но някои технически аспекти позволяват да се направи разлика между велотренажорите и велоергометрите. Ще ви кажем какви са разликите.

Какво представлява велотренажорът?

Често всяко оборудване, използвано за домашни упражнения, се нарича "бягаща пътека". Това включва машини за гребане или крос тренажори. С течение на времето обаче терминът "бягаща пътека" започва да означава така наречения велотренажор.

Характерна особеност на велотренажора е, че магнитната спирачна система може да се управлява ръчно или електронно. Резисторите се избират по степен. Те остават постоянни, независимо дали натискате педалите леко или тежко.

Тези, които искат да се занимават с умерена издръжливост, ще бъдат добре оборудвани с велотренажор.

Какво представлява велоергометърът?

Докато велотренажорът може да се управлява както електронно, така и ръчно, велоергометърът може да се управлява само с електронна магнитна спирачка. Съществената разлика с велотренажора е, че съпротивленията не се задават в стъпки, а много точно във ватове и следователно могат да бъдат измерени. В зависимост от това колко силен е кадансът ви, настройката на съпротивлението се променя: съпротивлението се увеличава, когато въртите педалите бавно. Съпротивлението намалява при бързо въртене на педалите.

Максималното съпротивление на велоергометрите по принцип е много по-високо от това на велотренажорите, поради което велоергометрите са по-подходящи за напреднали любители спортисти.

Велотренажор или велоергометър - кое е подходящо за мен?

С малки технически разлики, като например настройки на съпротивлението, устройствата са подходящи за различни цели на обучение и целеви групи. Подходящи са велотренажорите:

  • за лека тренировка и загряване.
  • за начинаещи спортисти и хора, които имат малко опит с домашното обучение.
  • за хора, които търсят неусложнено и рентабилно устройство.
  • за хора, които искат да направят нещо за своята издръжливост и сърдечносъдова система.

Ергометрите са идеални:


  • за качествено и интензивно обучение за издръжливост.
  • за хора, които искат точно да контролират и измерват натоварването си.
  • за напреднало и професионално домашно обучение.
  • за взискателно и ориентирано към резултатите обучение.

Покупка на велотренажор - за какво да внимаваме?

1. Маховик

Маховикът определя комфорта на обучението. Защото колкото по-голямо е теглото на маховика, толкова по-голям е комфортът и по-плавно е въртенето на педалите. Използвайте таблицата, за да разберете кое тегло на маховика е подходящо за вас:

Махово колело Профил Използване
> 15kg професионалисти състезателни спортове, състезания
9-14kg амбициозни
хоби спортисти
изгаряне на мазнини, тренировка за издръжливост
1-9kg за начинаещи загрявка, тренировка за издръжливост,
сърдечно-съдова тренировка

2. Регулируеми кормило и седло?

Колкото повече възможности за регулиране има велотренажорът или велоергометърът, толкова по-индивидуално и по-добро е оборудването и по този начин обучението може да се адаптира към индивидуалните нужди.

Например, ако имате проблеми с гръбначния стълб, регулирането на облегалката е много важно, за да се погрижите за стойката си. При постоянни проблеми с гръбначния стълб трябва да се помисли за велоергометър с облегалка, тъй като той е изключително щадящ за гърба благодарение на опората за гърба и удобната седалка.

3. Максимално натоварване

По принцип: колкото по-голямо е теглото и максималното натоварване на велотренажора, толкова по-стабилен е той. Олекотените домашни тренажори с натоварване <90 kg могат да бъдат малко колебливи при висока скорост. Един поглед към следната таблица показва какво максимално натоварване се препоръчва в зависимост от нивото на обучение.

Профил Макс. тегло на потребителя
за начинаещи < 120kg
любители спортисти 120kg up to 150kg
професионалисти 150-180kg

Голямо предимство на леките велотренажори е, че те обикновено са сгъваеми. Сгъваемите велотренажори са практични, особено в апартаменти, които не разполагат с много място за голямо оборудване.

4. Технически характеристики

Много съвременни висококачествени ергометри имат вградена конзола и екран, който показва времето, разстоянието, пулса, изгорените калории и т.н., точно както при бягащата пътека. Интегрираните програми за обучение също вече не са рядкост. Ако искате да свържете мобилен телефон или таблет към велотренажора, първо трябва да проверите дали има вграден държач за мобилен телефон или таблет. Ако е така, обикновено има възможност за свързване на таблета с устройството чрез Bluetooth.

Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака