Олекотени завивки

Покупка на завивки: какво трябва да знаете

Одеялата се предлагат в различни размери и с различни шевове. Материалът е този, който определя дали ще спите добре в тях. По принцип одеялото трябва да е с около 30 см по-дълго от вас. Ако сте по-високи от 1,80 м, двуметрово одеяло вероятно няма да е достатъчно. По-добре е да изберете одеяло с дължина 2,20 метра. По-долу ще разберете в какви размери се предлагат завивките и какви други критерии трябва да вземете предвид при покупката.

Какви са размерите на одеялата?

В Германия за стандартен размер за едно лице се счита одеяло с размери 135x200 (т.е. сантиметра). Ако спите на единично легло и цените комфорта, ви препоръчваме да изберете завивката с размери 155x200. Ако ръстът ви е над 1,80 м, както е показано по-горе, завивката 155x220 ще ви осигури повече комфорт.

Немският стандартен размер на завивката за двойно легло е 200x200. Ако имате двойно легло с по-голяма ширина, е по-добре да купите завивка с размери 240x220.

Как влияе размерът на завивката върху комфорта по време на сън?

Не всеки има нужда от завивка с размери 240x220. Въпреки това правилният размер на завивката е важен критерий при покупка, тъй като оказва значително влияние върху качеството на съня ви. Например, имате ли склонност да се движите често по време на сън? Ако моделът е твърде малък, може да се събудите без одеяло. В този случай по-голямата версия, например завивката с размери 135x200, е добър избор.

Освен това, когато купувате одеяло, позицията за спане играе решаваща роля. Обичате ли да се изтягате в леглото? За целта ви е необходимо възможно най-дълго одеяло, което да отговаря на това положение. Или предпочитате позицията на спящ ембрион с вдигнати крака? Тук завивката може да е малко по-къса.

Закупуване на завивки: най-важните критерии

Както виждате, при покупката на одеяло трябва да обърнете внимание на различни детайли. Най-важният критерий за покупка са индивидуалните ви нужди, тъй като всеки човек ще направи леглото си според собствените си предпочитания. Когато купувате нова покривка за легло, е препоръчително да вземете предвид следните точки:

  • Размер на леглото
  • Размерът и обиколката на тялото ви
  • Положение за спане
  • Търсене на топлинна енергия
  • Включено бельо

Ако смятате да смените одеялото с по-голямо, проверете в шкафа си за спално бельо какви чаршафи вече имате на разположение. Преминаването към завивка с различен размер означава, че може да се наложи да купите по-подходящо спално бельо.

FAQ

С какво са пълни одеялата?

Пера и пух, естествени материали като овча вълна или камилска козина, коприна, синтетични и естествени влакна - всички те са възможни пълнежи за завивки. Сред естествените влакна памукът е най-популярен, защото е дишащ, абсорбира добре влагата и по този начин осигурява комфортен сън.

Кои завивки са подходящи за хора, страдащи от алергии?

Има хора, които са алергични към акари. За да се предотврати заселването на акари, одеялото трябва да може да се пере при температура от поне 60 градуса по Целзий. Подходящи пълнежи са лиоцел, памук и бамбук.

Защо одеялата са ватирани?

Зашиването фиксира пълнежа в опаковката. Това означава, че то не може да се движи свободно и одеялото остава с еднаква дебелина навсякъде.
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака