Равномерната циркулация на въздуха е основата на ефективното сушене. Хоризонталният поток изисква завъртане на тавите, докато вертикалният осигурява еднакви резултати без намеса. Моделите с таймер и сензор за влажност автоматично коригират времето за сушене, като по този начин пестят енергия и предотвратяват пресушаване.
Мощността трябва да отговаря на интензивността на използване – при 8-часова работа са достатъчни 1500 W за 18 тави, а при непрекъсната работа добавете 20 % мощност допълнително. Двойната изолация намалява топлинните загуби с до 30 %.
Препоръки за избор на професионална сушилня за плодове и зеленчуци според типа обект
- Кафенета и по-малки ресторанти: 20–25 тави, 2000 W.
- По-голямо производство: 25+ тави, 2500 W+.
Препоръчва се закупуване на поне 2 резервни тави за бърза подмяна по време на работа.