Кошница
Вашата количка в момента е празна

Охладители на въздух

Избери

Охладители на въздух

Охладителите на въздуха често се бъркат с климатик, но се основават на съвсем друг принцип. Лесно осигуряват през горещите летни дни необходимото циркулиране и освежаване с охладен въздух на цялата стая. Охлаждането е чрез въздушен вентилатор и мини климатик в едно устройство. Основните предимства на охладителното устройство е ниската консумация на енергия, ниското тегло и високата мобилност. За да намерите правилния охладител е необходимо да се вземат предвид определени критерии, за да можете да получите през летния сезон хладно и приятно преживяване.

Как действа охладителят на въздуха?

Конвенционалните мобилни климатици работят чрез отделяне на остатъчната топлина, която преминава през охлаждащ кръг. Охладителят на въздуха е вид вентилатор с допълнителна охлаждаща система, която се основава на добавката на лед или студена вода. 

Най-голямата разлика между климатика и охладителя на въздух е, че с охладителя на въздух не се използва хладилен агент. Мощен вентилатор черпи въздух от гърба и го издухва напред. Във вътрешността на устройството е контейнер, който може да бъде запълнен с лед, който преди това сте замразили във фризера. По време на работа въздухът протича през охлаждащия резервоар и се охлажда. След това по-хладният въздух се предава в предната част на уреда. 

Резултатът е намаляване на стайната температура, но ефектът е малко по-слаб, отколкото с климатик. Вместо пакети лед, резервоарът може да се напълни със студена вода, но ефектът е по-слаб. Въздушният охладител работи най-добре докато има замразени ледени кубчета или студена вода - и продължава да работи като нормален вентилатор, докато отново не сложите в резервоара лед или вода. 

За разлика от климатика, охладителят на въздух повишава влажността в стаята, което има положителен ефект върху тялото. Вашите лигавици остават влажни, така че рискът от настинки през летните месеци се намалява.

Изпускателни маркучи – да или не?

Който иска да си купи охладител на въздуха, може да го направи без допълнителни материали. Уредът не отделя остатъчна топлина, затова може да бъде сложен в стаята като вентилатор. Ще ви отърве от неприятното задължение да свързвате маркуч през прозореца, но охлаждащият капацитет е по-малък от климатичната система.

Какви са ползите от охладителя на въздух?

Мобилните охладители на въздух се използват навсякъде и лесно могат да бъдат преместени от една стая в другата. За разлика от климатиците са мобилни и лесни за приготвяне. Това е защото нямат компресор и са направени от леки материали като пластмаса. Липсата на компресор също е голям плюс, що се отнася до шума.

Портативните охладители работят много тихо и могат да бъдат ползвани и през нощта. В крайна сметка няма да има проблем с използване на охладителите на въздух във фамилните къщи или апартаментите. Нивото на шума е в нормите на обикновения вентилатор, или малко по-силно, ако охладителят е снабден с много мощен вентилатор. 

Друг плюс е ниската употреба на енергия. Докато климатичните системи често ползват повече от 1000 вата за час, охладителите на въздуха спестяват от употребата на енергия и са на ниво на разход като по-силна крушка. Най-силният аргумент за покупка на охладителя на въздух е като цяло ниската цена в сравнение с климатичните системи.

Интересни функции на охладителя на въздух

Охладителите имат някои интересни качества, които често е трудно да разпознаем на първи поглед, защото понякога на него се гледа като на второкласен охладител. Въпреки това са по-универсални от очакваното: вентиалторът може да бъде настроен в няколко степени така, че да гарантира охлаждане според вашето желание. Освен това повечето охладители имат и загряваща функция, която ще ви стопли в хладните дни. Докато някои климатични системи са само за летните месеци, качественият охладител може да се ползва през цялата година. 

Охладителите на въздуха без проблем ще охладят малки пространства, докато за по-големите трябва да се ползват климатици. Портативният охладител на въздуха има вградена филтрираща система, за да поддържа въздуха чист. Прахта и полените нямат шанс и така охладителят е подходящ и за страдащите от алергии.

Охладител на въздуха с йонизатор

Който иска да си купи охладител на въздуха може да поръча и устройство с йонизатор. Става въпрос за специален въздушен филтър, който йонизира въздушните компоненти – молекули. Устройството генерира множество заредени йони. 

Те имат качеството да прилепват към себе си вредните частици. Като цяло можем да кажем, че въздухът е прочистен от вредните частици. Охладителят на въздуха с йонизатор се бори против разпространението на плесен, миризми и вируси. Чистият въздух от охладителя можете веднага да почувствате, защото хладният йонизиран въздух отстранява миризмата на плесен, например от мазета и складове.

Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака
Логин
Моля, въведете вашия имейл тук.
Моля, въведете минимум 6 или повече знака